Tags

, , , , , , ,

FortMet de meiden een dagje uit, nee niet naar een dierentuin of speeltuin maar naar een oud fort. Ik ga zo af en toe op pad en dan is MissieMeis toch best wel jaloers dat zij niet naar een spookhuis mag. Nu heb ik al veel foto’s voorbij zien komen van dit fort, voor veel mensen vaak de eerste locatie die ze bezoeken,  niet meer een echte urbexlocatie want er worden ook veel fotoshoots gedaan.
Van te voren was me verteld dat er niks meer de moeite waard was, alleen de muren zouden nog staan, gelukkig toch nog hier en daar leuke details. In 1 van de ruimtes waren nog een groot deel van de muurschilderingen bewaard gebleven, kleine tekeningen die het dagprogramma van de soldaten weergaven.
Ook ergens een graffiti stuk met rode hartjes, dochterlief had toevallig rode hartjes ballonnen mee en dat gaf een leuk resultaat.
De ingang was snel gevonden, nergens een bord verboden toegang en het hek stond open, ik mistte wel de mooie poort die ik al zo vaak op foto’s en op google earth voorbij heb zien komen. Later bleek dat wij achterom waren gekomen.

Het Fort de la Chartreuse is gebouwd in 1817. Het is nooit echt als verdedigingswerk gebruikt. De Duitsers hebben in WOI het fort bezet, in die periode zijn er veel Belgische verzetsstrijders gefusilleerd. In 1919 is het fort uitgebreid. In WOII werd het fort opnieuw door de Duitsers bezet. Vlak na WOII is het door het Amerikaanse leger als militair hospitaal in gebruik geweest.
Sinds 1980 is het fort verlaten en heeft de natuur het overgenomen. De bomen groeien door het dak en werd het een paradijs voor daklozen en fotografen.

This fort was was built in 1817 by the Dutch to protect the city of Liège. During the Belgian revolution in 1830, the fort became under control of the new, independent country of Belgium, and was used as a barrack. Germany invaded Belgium during the first world war in August 1914; Chartreuse was to acquire a somber reputation as it was used as a prison for hundreds of Belgians who tried to resist. 49 people were executed on site and buried, and a memorial stands at the main gate in their honor.

In 1919 after the war, additions were made to the fort and its use as a barracks was reinstated, and at some points the fort held over 2,000 men. The fort fell under German control once again during the second world war, and from 1940 to 1944 Chartreuse served as a barracks for the German army. In 1945-1955, the fort operated as the 28th U.S. Army General Hospital during the Ardennes offensive. In 1982, the Belgium army abandoned the fort, leaving it as a haven for homeless and photagraphers

Advertenties