Tags

, , , , , , , , ,

MD-8185Met een vriendinnengroep ontstaan vanuit de oudervereniging LOGA (Landelijke Oudervereniging Gezinsproblematiek Adoptie) gaan we jaarlijks een dagje op stap. Bij kletsen, een stad bezoeken & fotograferen.
Dit jaar begonnen we bij de Groot in Den Bosch, via een korte wandeling met historische achtergrond verhalen kwamen we op de Uilenborg. Eerst daar rond gelopen, het Mariabeeld heeft een mooi verhaal.
Aan de rechterzijde van de Lepelstraat, ingeklemd tussen twee cafeetjes, bevindt zich een Mariakapelletje: ”de kleine Beer”. Op de plek waar nu Randstad gevestigd zit, stond vroeger een wijnpakhuis genaamd “de Groote Beer”. Op zolder vonden de eigenaren een oud Mariabeeld waarmee ze eigenlijk geen raad wisten. Weggooien doe je niet dus dan maar op de binnenplaats gezet tussen de wijntonnen. Al snel werd deze Maria door de Bosschenaren aangeduid als: ‘Maria tussen de tonnekes’. Toen de stad in 1866 werd getroffen door een cholera epidemie werd samenscholen door het stadsbestuur verboden. Dat gold ook voor de Mariakapel in de St. Jan. “Maria tussen de tonnekes” stond echter in de open lucht en werd een tijdelijke vervangster van de ‘Zoete Lieve Moeder’ van de St. Jan
Op de Uilenborg zijn we op een bootje gestapt voor een rondvaart op de Binnendieze. Onze schipper vertelde veel, we werden nog net niet ingehaald door de rondvaart die 20 minuten na ons was gestart.
MD-8251Na de rondvaart en een lange lunch zijn we naar de Sint Jan gewandeld waar we de toren zijn beklommen. Niet van binnen maar buiten langs om door de dakgoot te wandelen.
De wonderlijke klim
Op 25 meter hoogte staan er op de Sint-Jan zesennegentig luchtboogbeelden uit natuursteen gehouwen. Fabeldieren, muzikanten, draken, potsenmakers (grapjassen) en monsters, die níemand normaliter kan zien.
Tijdens de vijfhonderdste sterfdatum van Jeroen Bosch krijg je deze eenmalige kans, om door de dakgoten van de Sint-Jan te wandelen en een mooi uitzicht over de stad en natuurgebied het Bossche Broek.