Tags

, , , , ,

OpwettenGisteren met Minou afgesproken om een wandeling in en rondom Nuenen te maken, gerelateerd aan Vincent van Gogh. Ik vind Nuenen een fijn dorp, al vanaf een spreekbeurt van zoonlief is er de belangstelling voor Vincent van Gogh & Nuenen, Minou is vrijwilligster bij het Vincentre en Nuenense en zo is de afspraak er gekomen.
Gisteren niet langs de Opwettense watermolen gelopen maar die hoort er wel bij, hier een oude foto.

Nuenens broekVanaf de Opwettenseweg langs het industrieterreintje naar het Nuenens broek, ten noordwesten van Nuenen,  de grond was behoorlijk nat maar gelukkig nog goed te doen en zo kwamen we bij de Boerenbanken.
De boerenbanken zijn geïnspireerd op het nummer ‘Hee gaode mee’ van Gerard van Maasakkers. Op iedere bank staat een grote foto van een boerenfamilie die in het Nuenens Broek actief is of was.
MD-0335Langs & door de weilanden waar ooit Vincent van Gogh ook heeft gelopen naar molen  “De Roosdonck” vernoemd naar het gebied waarin hij staat, ten noorden van Nuenen. De molen is in 1884 gebouwd. Deze molen komt voor op verschillende schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh. Door de weilanden en een klein paadje zijn we naar het Weverkeshof gelopen, een fijne plek om even koffie te drinken.
In het perkje zagen we een nieuw beeld staan, we dachten van de oprichter van het Weverkeshof maar nee het was Vincent van Gogh. Hoe kan het ook anders.
Langs het Van Goghkerkje,  (een eenvoudig protestants zaalkerkje uit 1824. Het is meermalen als schets of schilderij vastgelegd door van Gogh) naar ijssalon Italia. De enige verbinding met van Gogh is dat het in de Vincent van Goghstraat zit, maar het ijs is daar super. Vanaf daar onder de Smits van Oyenlaan door naar de Oude kerktoren, een van Vincents favoriete plekken in Nuenen,  net buiten dorp. Hij schilderde en tekende de toren die uit de vijftiende eeuw stamde tientallen keren, zoals op De oude kerktoren bij het vallen van de avond, De oude kerktoren van Nuenen met een ploeger, De oude kerktoren, De oude kerktoren van Nuenen. De toren was zichtbaar vanuit de achtertuin van de pastorie en daardoor is hij soms ook op werken van de tuin te zien, al plaatste Vincent de toren lang niet altijd op de juiste geografisch plek. Achter de restanten van de oude toren ligt de oude begraafplaats waar ook de vader van van Gogh  begraven ligt.
Door de wijk en over de loopbrug terug gelopen en zo hadden we zo’n 11/12 kilometer in de benen.

Bewaren

Bewaren

Advertenties