What is Urbex?

Leave nothing but footprints, take nothing but pictures

Ik ben gefascineerd geraakt door verlaten objecten. verlaten gebouwen, verlaten domeinen; allemaal plaatsen waar ik ongelooflijk kan genieten. Niet alleen om deze te bezoeken, maar ook om deze te fotograferen. In jargon wordt dit Urban Exploration genoemd; ook wel afgekort tot Urbex. Dus ben ik ’n Urban Explorer.
Urban explorers
Er is geen vereniging van urbexers, wel diverse fora’s ,  de meesten houden zich aan het motto: “Laat slechts voetstappen achter, neem slechts foto’s mee” (Engels: “Leave nothing but footprints, take nothing but pictures”). Ook proberen de meeste explorers geen wetten te overtreden anders dan het zich begeven op terreinen waar zij geen toegang toe hebben; volgens velen een “misdaad zonder slachtoffers”.

Het is een sport voor de Urban Explorers om een urbex locatie te vinden en de gouden regel is veelal ook bekend: Geef niet zomaar adressen weg van een locatie. Dit met name wegens respect en het beschermen van een urbex locatie tegen het zogenaamde trashen. Het leeghalen of vernielen van de locatie.

De meeste explorers zijn er slechts op uit om mooie foto’s te maken van mooie gebouwen, zowel van binnen als buiten. Het probleem is echter dat explorers per definitie nieuwsgierig zijn naar onbekende plekken, en dus vaak op plekken komen waar zij niet mogen komen, en op plekken waar mensen met andere bedoelingen zich ook veel ophouden, zoals graffiti-spuiters, krakers, vandalen of koperdieven. Door eigenaren en politie worden zij ook nog wel eens verward met deze groepen.


HDR
Een veel gebruikte fototechniek bij Urbex-fotografie is HDR. HDR staat voor “High Dynamic Range” en duidt op beelden met een hoog dynamisch bereik (zowel zeer donkere delen als zeer heldere delen worden goed weergegeven).
Ook kunnen met behulp van deze technieken afbeeldingen worden gemaakt met behoud of overdrijving van lokaal contrast om zo een kunstzinnig effect te bereiken. ‘Over the top’  zoals ik het noem.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s